Boyaya altarnatif olarak duvar kağıdı kaplama işlemi ilede evinizi renkli hale getirebilirsiniz. Duvar kağıdı renk ve desen seçimini tamamen sizin zevkinize bağlı olmakla beraber odanızın ışık alışına göre renk tercihinde bulunmanızda fayda var. Duvar kağıtlarında doğru renk ve desen tercihi ile odanıza daha ferah ve güzel bir görünüm kazandırabilirsiniz. Mutfak ve banyo gibi nemli ortamlarda ventil içerikli nemi kaldırabilecek ayrıca silinebilir duvar kağıtları kullanmalıdır. Nem sıkıntısı yaşanmayacak alanlar için istediğiniz duvar kağıdı türünü tercih edebilirsiniz. Eğer duvarınız pürüzlüyse kalın ve yoğun desenli duvar kağıdı tercih edilmelidir. Duvar kağıdı alırken markalı ürünlerin tercih edilmesinde fayda var ayrıca alacağınız duvar kağıtlarının aynı seri numarasına sahip olmasına dikkat edin aksi takdirde ton ve renk farklılıkları ile karşılaşabilirsiniz. Duvar kağıdı kaplanacak alanı hesaplayarak ürünün bulunamama ihtimaline karşı fazladan bir rulo satın alırsanız tedarik sorunu yaşamazsınız ve isterseniz iade edebilirsiniz.
Duvar kağıdını yapıştırmak için toz yapışkan kullanılır. Yapıştırıcılar duvar kağıtlarının özelliklerine göre farklılık gösterir. Kullanacağınız duvar kağıdına göre yapıştırıcı almalısınız.
Duvar Kağıdı Kaplama
- Zemini korumak için hışır örtü serin.
- Duvarınızda pürüz, çatlak ve dökülmeleri temizleyerek alçı yardımıyla giderin.
- Duvar kağıdını döşemeye başlamadan önce aldığınız toz tutkalı ambalajında belirtilen şekilde su ile karıştırarak kaplanacak alana yetecek kadar hazırlayın. Tutkalı iyice karıştırarak doğru kıvamı aldığından emin olun.
- Duvar köşelerinin, tavan ve yerlerin düz olmama ihtimaline karşı biraz fazlalık bırakmanızda fayda var.
- İşe duvar köşesinden 50cm gibi bir çizgi çizerek başlıyoruz. Su terazisi ile çizgiyi yukarıya kadar düz bir şekilde çizin. Duvar kağıdını bu çizgiye sıfır olacak şekilde aşağıdan, yukarıdan ve köşeden fazlalık kalacak şekilde kaplayacağız.
- Hazırladığınız tutkalı duvara çizdiğiniz çizgiden bir fırça boyu taşırarak eşit miktarda aşağıya doğru sürün. Tutkalı duvara sürmemizin sebebi kağıdın tutkalla ıslanıp kurumasının meydana getireceği genleşmeyi engellemek ve daha pratik kaplama yapabilmeniz.
- Duvar kağıdınızı çizgiye sıfır olacak şekilde yapıştırın. Sünger yada derz temizleyici yardımıyla bastırarak kağıdın iyice yapıştığından ve hava kabarcıklarının olmadığından emin olun.
- Üstten, alttan ve köşeden bıraktığınız fazlalıkları mastar kullanarak falçata ile düz bir şekilde kesebilirsiniz.
- Duvardaki ve duvar kağıdının yüzeyine bulaşan tutkalı nemli bez yada sünger yardımıyla silebilirsiniz.
- Şimdi duvar kağıdından bir fırça boyu taşırarak diğer sıranın tutkalını sürün.
- Desenli duvar kağıdı kullanıyorsanız desenleri eşleştirerek duvar kağıdını eşleştirin. Aşağıdan ve yukarıdan fazlalık bırakmayı unutmayın. Arada boşluk burakmadan birbirine sıfır olarak yapıştırın.
- Kapı ve pencere kenarlarında açılı kesim yaparak duvar kağıdını daha kolay yapıştırabilirsiniz. Yapıştırma işleminden sonra mastar yardımıyla bıraktığınız fazlalıkları kesebilirsiniz.
Elektrik priz ve anahtarlarının bulunduğu yerleri kaplarken priz ve anahtarların üzerinde duvar kağıdını çapraz olarak taşırmadan kesin. Daha sonra prizlerin ortasında, anahtarların yanlarında bulunan vidaları sökerek plastik kısımlarını çıkartarak duvar kağıdını yapıştırın. Yapıştırdıktan sonra plastik kısımlarını tekrar monte edin ve vidalarını tornavida yardımıyla sıkın. Bu işlemler sırasında elektriği kesmeyi unutmayın.