Halk arasında dolaşan “kornejleri yapıştırarak monte ediyorlarmış, doğru mu?” sorusuna evimin ustasıyım ekibi olarak cevap aramaya karar verdik. Bu gerçekten efsane bir sorumuydu yoksa toza bulanmadan, yüksek bütçeler ayırmadan kornej yapıştırma işini kendimiz pratikçe yapabilir miydik? Hemen bakıyoruz 🙂
İlk olarak işe, kornejleri değişecek bir daire bularak başlıyoruz; Sıfır dairelerinde bu işimiz için gönüllü olarak çalışmamıza izin veren “Tüfekçi” ailesine teşekkürlerimizi sunarız. Daha önceden takılı bir “perde rayı” bulunmadığından kendimizi şanslı hissederken, malzemelerimizi hazırlayarak hemen işe koyuluyoruz.
Öncelikle ne olacak bu kadar malzeme bir bakalım;
Soudal Fix All Turbo
İlk ürünümüz soudal fix all turbo. polimer bazlı mastik olarak tanımlanan bu ürün montaj yapıştırıcılarından dahi yüksek tutunma gücüne sahiptir ve 20dk’da kuruma özelliği bulunmaktadır.Evin perdelerini taşımak gibi özel ve önemli bir işi yüklenecek malzemeyi doğru seçmek çok önemli.Bu üründen gerekirse daha ayrıntılı şekilde ileride bahsederiz ama alternatif arayanlar için yerli üretim olan ” NP1 Polimer Mastik ” bir çözüm olabilir. Biz araştırmalarımıza soudal ile devam etmeye karar verdik..
Plastik Silikon Tabancası
İkinci ürünümüz plastik silikon tabancası.Ev kullanıcıları için ekonomik bir çözüm sunan ve piyasada yeni yeni yerini doldurmaya başlayan bu ürün ayda yılda bir kullanıcılar için biçilmiş kaftandır. 404 çivisiz çivi’yi tercih edecekler bu ürüne gerek duymayacaklar.
Şerit Metre
Kornej boylarını ölçme işleminde kullanacağız. Herhangi bir marka olabilir fakat tercihen 5mt. uzunluğunda olanlardan temin ediniz.
Demir Testeresi
Demir testereleri böyle pratik işlerde çok işe yararlar. Bunun haricinde küçük işleri halletmesi açısından bir evde bulunması gereken araçlardandır. Saklaması kolay olacağından sadece ağız kısmını temin edebilirsiniz. Kesim işlemini bir bez yardımıyla tutarak gerçekleştirebilirsiniz tabi ki bu biraz riskli. Bu riske girmek istemeyenler, kolu ile birlikte takım halinde temin edebilirler.
Çift Taraflı Bant
Buda nereden çıktı demeyin. Son anda ihtiyaç duyduğumuz çift taraflı bantlar en önemli görevlerden bir tanesini üstlenecek. Korneji yapıştırmaya hazırlayıp tavana koyduğunuz andan itibaren 20dk sabit beklemek istemiyorsanız mutlaka bu bantlardan almalısınız.
Maket Bıçağı (Falçata)
Çift taraflı bantı kornej üzerine sabitlemede kullanacağız. Bunun yerine makas gibi kesici aletlerde kullanılabilir.
Nitril Eldiven
İş güvenliği çok önemlidir. Ülkemizde yeni yeni bilinci oturmaya başlayan iş güvenliği konusunu sakın atlamayın. Piyasa değeri 1 ile 2 TL arasında değişen bu ürünlerden, işe başlamadan önce temin etmenizi önemle tavsiye ederiz. Elinize gelebilecek zararları büyük ölçüde azaltacaktır.
Malzemelerimizi tamamladık. Şimdi işimize bakalım;
Adım -1 ) Tavan ölçüsünden en az 1 parmak boşluk kalacak şekilde ölçümüzü aldıktan sonra, korneji düzgün bir şekilde demir testeresi ile kesiyoruz. Mümkün olduğunca perde rayını düz tutmaya ve kıvırmamaya çalışın. Böylece testere daha rahat çalışacak ve düzgün bir kesim yapmış olacaksınız.Bunun yanında kırılmalardan da koruyunuz.
Adım -2) Örnek resimde görüldüğü gibi, çok sık olmamak kaydı ile çift taraflı bantları korneje yapıştırın ve üzerini soyun.
Adım-3) Boşta kalan kornejin tavana yapışacak kısımlarını “soudal fix all turbo” ile doldurun.Bu bölümde çok acele etmenize gerek yok.İki taraflı etki görmediğinde malzeme donmuyor.
Adım-4) Korneji hazırladıktan sonra tavanı kuru bir bez ile temizleyiniz.Çok dikkatli bir şekilde, düzgünce korneji tavana yapıştırınız. Çift taraflı bantlarında etkisiyle geri sökmeye kalktığınızda kornej ve tavan hasar görebilir.Korneji tavana yapıştırdıktan sonra kısa bir süre baskı uygulayın ve bırakın.
Sonuç olarak bir şehir efsanesinin daha sonuna geldik.Kornej tavanda mükemmel bir mukavemet kazandı.Perdelerinizi bir gün sonra gönül rahatlığı ile evinize asabilirsiniz.Tozsuz topraksız zahmetsiz mükemmel bir iş ortaya çıktı.
Bizim evde hiç kazıma yapmadan direk yapıştırdılar, çok sağlam 2 senedir milim gevşemedi
Evet bakonumu pvc ile kapattim darbeli matkabim olmadigi icin normal silikonla yapistirdim altina destek vererek kurumasini bekledim ve tam saglam olsun diye kornezin hizasinda 2 cm disarda kalacak sekilde korneze destek veriyor saglam oldu
Boyanın üzerine yapışıyormu, tavandan boyayı kazıman gerekir diyorlar bu konu hakkındaki görüşlerinizi söylermisiniz.
Teşekkür ederim.